Kako spodbujati hormone sreče?

Hormoni so naravni prenašalci sporočil po živčevju, ki med drugim vplivajo tudi na naše razpoloženje. V skupini hormonov, ki spodbujajo prijetna čustva oziroma ugodje, so: serotonin, dopamin, oksitocin in endorfin, po svoje pa tudi adrenalin. Vsak deluje nekoliko drugače, za vse pa velja, da na njihovo sproščanje vpliva marsikaj, na primer prehrana in dejavnosti.

HRANA

Okusna hrana sproža dopamin in endorfine, če pa si obrok deliš z nekom, ki ga imaš rad in se ob dobri hrani še družiš, se začne sproščati še oksitocin. 

Določena hrana, ki je bogata z aminokislino triptofan, iz katere nastaja serotonin, pa sama po sebi povečuje izločanje hormonov. Na primer črna čokolada oziroma kakav, ki je osnova čokolade, je odličen vir magnezija, ki spodbuja endorfine ter zmanjšuje stres in izboljšuje spanje. Zeleni čaj, sir, ananas in tofu so ravno tako viri triptofana. Pikantne jedi, kot so pekoče paprike in čili vsebujejo kapsaicin, alkaloid, ki se veže na bolečinske receptorje v živčnih celicah sluznice. jajca imajo veliko vsebnost omega 3 maščobnih kislin. Losos ima veliko vsebnost vitamina D, poleg tega pa lahko triptofan najdemo tudi v vitaminih B kompleksa.

ŠPORTNA AKTIVNOST

Športna aktivnost bo v našem telesu povzročila sproščanje endorfinov, ki so zadolženi za to, da pomagajo obvladovati bolečino. Njihov učinek je podoben morfiju in deluje pomirjevalno.   Pravzaprav bi lahko rekli, da so naravni antidepresivi. Ravno zaradi tega razloga se ljudem, ki se soočajo s slabim razpoloženjem ali depresivnostjo, mnogokrat svetuje športna aktivnost. Seveda ni nujno, da postaneš profesionalen športnik – dovolj je že dvajset minut telesne aktivnosti na dan. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je ukvarjanje s športom zdravo iz veliko razlogov: manjša stres, veča kakovost spanca, krepi naše srce in ostale mišice ter na splošno izboljšuje kvaliteto našega življenja.

OBJEM

Pravijo, da se ob enem objemu sprosti toliko hormonov kot se jih z eno tableto antidepresivov. Ob dolgih, tesnih objemi se sprosti oksitocin, eden izmed hormonov sreče, ki ga nekateri imenujejo “hormon objemov”. Na naše počutje in zdravje ima precej pozitivnih učinkov: lajša stres in tesnobo, manjša možnost za srčno-žilne bolezni, nekatere študije pa nakazujejo celo na to, da nam objemi pomagajo krepiti imunski sistem. 

ŽIVALI

Stik z živalmi prav tako sproža izločanje več hormonov sreče, predvsem oksitocin, endrofine ter serotonin. Ob pogostih in rednih stikih z živalmi se zmanjša tudi potreba po protibolečinskih zdravilih in pomirjevalih, saj bližina živali zmanjšuje stres in raven bolečine. Ravno zaradi tega se je v zadnjem času razvilo precej terapij s pomočjo živali katera pomaga ljudem, ki se soočajo z depresijo, s tesnobo, paničnimi napadi in podobnimi težavami.

Seveda obstajajo tudi drugi, nezdravi načini za  spodbujanja hormonov sreče, kot so na primer alkohol in droge. Predvsem se je potrebno zavedati, da je tako nagla in močna doza hormonov v možganih umetno sprožena. Ker možgani niso navajeni tako velikih količin, se lahko zgodi, da pride do slabosti, bruhanja ali celo do resnejših zapletov, kot so hude težave v duševnem zdravju. 

Zato se poslužujmo čim bolj zdravih in produktivnih načinov, kot so na primer dobra večerja in preživljanje časa ob živalih, spodbujamo pa vas tudi, da podelite kakšen objem!

150 150 (Za)upam si