Monogamni in sporazumno nemonogamni odnosi

V zahodnem svetu so monogamni odnosi najpogostejša oblika partnerskih odnosov. Pojem monogamija je sestavljen iz latinske besede “mono”, ki v prevodu pomeni  “eno”. Oseba, ki je monogamna, svojo pozornost načeloma usmerja le na enega partnerja, ki mu ostane zvesta. Zaradi vse pogostejših primerov ločitev in nezvestobe se marsikdo lahko vpraša, ali je monogamija prirojena ali vsiljena. Kljub temu, da nekateri posamezniki vidijo prednosti monogamije, tovrstni odnosi niso za vsakogar. Nekateri  se odločijo za sporazumno nemonogamne odnose, kot so na primer poliamorne zveze (latinska beseda polly pomeni veliko) ali odprte zveze.

Poznamo več oblik monogamnih in sporazumno nemonogamnih odnosov.

Oblike monogamnih odnosov so:

  • Seksualna monogamija – oseba ima samo enega seksualnega partnerja.
  • Supermonogamija – ideja o vseživljenjskem partnerju, ki je naša sorodna duša.
  • Sporazumna monogamija – monogamen odnos, ki temelji na dobri komunikaciji, vzpostavljanju pravil in meja v odnosu ter vlaganju časa in energije v odnos s strani obeh partnerjev.

Oblike sporazumno nemonogamnih oziroma CNM odnosov pa so:

  • Poliamorija: želja po več kot enemu intimnemu razmerju v soglasju z ostalimi partnerji
  • Razširjena monogamija:
  • Svingerstvo – dejavnost monogamnih parov, ki imajo spolne odnose tudi z drugimi pari.
  • Odprte zveze – monogamen intimen odnos, v katerem imata partnerja seksualne odnose tudi z drugimi, a navadno pri tem drugem odnosu ni čustvene navezanosti.

Ne glede na obliko partnerskega odnosa, težave v partnerstvu pogosto nastanejo, kadar partnerji niso enotni v svojih željah in si ne drznejo iskreno izraziti svojih želja ter potreb. Zelo pomembno je, da vsaka oseba postavi svoje meje, izrazi svoje želje, pričakovanja in strahove. V primeru nesporazumov in problemov je potrebna iskrena komunikacija, kjer vsak lahko izrazi svoje občutke in si pusti biti ranljiv. Če sami tega ne zmoremo doseči, je partnerska terapija lahko v veliko pomoč. 

Veliko težav sproža oglaševanje na področju različnih medijev, ki vsiljuje prepričanje, da so monogamni partnerski odnosi “edina prava” oblika odnosov, pa čeprav je to popolnoma subjektivna odločitev posameznika. Ljudje v CNM odnosih ali samski posamezniki, ki si CNM odnosov želijo, so pogosto stigmatizirani in tarča marsikaterega predsodka ali stereotipa. Pogosto lahko slišimo, da takšni odnosi niso nič drugega kot varanje, da se takšne osebe nočejo vezati in iščejo izgovore, da gre pri takšnih osebah za zasvojenost s seksom,… 

Vse to so družbeno vsiljena neresnična prepričanja. Tudi osebe v CNM odnosih se zavežejo partnerjem in tudi osebe, ki stremijo k monogamnim odnosom so lahko zasvojene s seksom. 

Ne glede na to v kakšnem odnosu smo – monogamnem ali sporazumno nemonogamnem, je v vsakem odnosu potrebna ljubezen, strpnost ter iskrenost.

Jane Austen — ‘There are as many forms of love as there are moments in time.’

150 150 (Za)upam si