(Za)upam si!

"Edino potovanje je notranje potovanje."
Rainer Maria Rilke

Smo skupina psihologinj in študentk biopsihologije, psihologije, psihoterapije in trajnostnega managementa. Skozi življenjske izkušnje in izobraževalni proces smo spoznale, kako pomembno je odprto govoriti o duševnem zdravju in težavah v duševnem zdravju.

Zato trenutno berete ta odstavek – odločile smo se, da bomo našo strast do teh tem in dela z mladimi prevedle v aktivno sodelovanje z mladimi in ozaveščanje mladih na naših družabnih omrežjih. Poleg tega mladim nudimo tudi brezplačno psihološko svetovanje.

Zdaj pa kar izvoli! Malo poklikaj po naši strani in si preberi o temah, ki te nagovorijo. Pod zavihkom Spletni zapisi si oglej kratke zapise o duševnem zdravju, težavah v duševnem zdravju in virih pomoči.

Če si v stiski, se prijavi na svetovanje tukaj.

In ne pozabi nam slediti na našem Facebook, Instagram in TikTok profilu, kjer bomo vsak teden objavljali sočne vsebine!

Objem od celotne ekipe (Za)upam si!

O projektu

Projekt (Za)upam si se je začel porajati leta 2019 kot odgovor na to, da obstaja odličen mehanizem za podporo mladim v duševni stiski – psihoterapija – in da je le-ta finančno nedostopna večini mladim (po drugi strani pa imamo večmesečne čakalne vrste za klinične psihologe, edino brezplačno pomoč).

Na začetku drugega vala epidemije COVID-19 smo s podporo Evropske solidarnostne enote odprli prve prijave na brezplačno psihološko svetovanje po spletu s pomočjo programa Zoom.

Od leta 2021 projekt obstaja v svoji trenutni obliki – nudimo brezplačno spletno psihološko svetovanje, namen katerega je omogočiti brezplačno psihološko svetovanje v obliki 10 kontinuiranih srečanj po Zoomu mladim, ki si podpore drugače ne bi mogli finančno privoščiti, ter tistim mladim, ki so v tako hudi stiski, da si ne morejo časovno privoščiti dolgih čakalnih vrst.

Do sedaj so naše mlade strokovnjakinje psihologinje izvedle več kot 600 ur brezplačnega psihološkega svetovanja za mlade po spletu, s čimer udeležence podpiramo pri osebnih stiskah in težavah z duševnim zdravjem, tako v osebnem življenju kot zaradi posledic epidemije COVID- 19. Projekt podpirata evropska programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota ter Mestna občina Ljubljana.

Poleg tega naša ekipa prostovoljcev objavlja članke na spletni strani in družabnih omrežjih na temo psihološkega svetovanja za mlade z namenom, da razbijamo stigme, saj veliko mladih še vedno ne poišče pomoči, ko so v stiski, ker mislijo, da psihološko svetovanje in terapevtski pristopi pomeni, da je ‘nekaj narobe’ z njimi.

Občasno organiziramo podporne dogodke za mladinske delavce, socialne delavce in druge strokovnjake, ki se srečujejo s stiskami mladih, ter v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije vodimo zagovorniško kampanjo »Kje si, Ministrstvo za duševno zdravje?« s ciljem sprememb politik na področju duševnega zdravja.

O izvajalkah

Eva Pauline
Vodja projekta (Za)upam si!, mentorica prostovoljcev in izvajalka psihološkega svetovanja

Eva Pauline je magistrirana psihologinja in biopsihologinja, svoje znanje pa nadgrajuje s specialističnim študijem sistemske psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana. V sklopu praktičnega usposabljanja in kot prostovoljka je vodila veliko psihoedukacijskih delavnic in fokusnih skupin na temo duševnega zdravja in čustvene inteligentnosti med mladostniki in starostniki ter aktivno raziskovala samomorilno ogroženost mladostnikov.

Ksenija Širnik
Supervizorka

Ksenija Širnik je magistra psihoterapevtske znanosti in sistemska družinska psihoterapevtka. Študij je končala na Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju, leta 2009 pa je začela izvajati psihoterapijo v zasebni praksi. Med leti 2018-19 je vodila terapevtsko skupino za svojce onkoloških bolnikov, na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana pa deluje tudi kot supervizorka študentom specializantom. Več si lahko preberete na njeni spletni strani.

Prijava na brezplačno psihološko svetovanje

Podpri projekt