Eksistencialna kriza

Človek se že od nekdaj sprašuje, kaj je smisel njegovega življenja in za kaj je smiselno živeti. K temu vprašanju se vračamo v vseh življenjskih obdobjih, še posebej pa je to vprašanje prisotno med mladimi, saj gre za življenjsko obdobje, ko se sprejemajo najpomembnejše življenjske odločitve. Pod težo pomembnih vprašanj, s katerimi se soočajo mladi, in dodatno obremenitvijo morebitnih napačnih življenjskih odločitev se lahko pojavi občutek nesmiselnosti življenja. Pojav, kjer ima posameznik vedno večji občutek nesmiselnosti življenja, imenujemo eksistencialna kriza.

Eksistencialna kriza se tako po definiciji nanaša na skupek občutkov in vprašanj, ki so povezana s smislom in namenom našega življenja. Na ta vprašanja ni lahko najti odgovorov, zato se lahko počutimo »ujeto«.

Do občutkov eksistencialne krize običajno prihaja v trenutkih, ko smo soočeni s spremembami ali prehodi v našem življenju, na katere se težko prilagajamo, ali zaradi katerih se sprašujemo, če je to smer, v katero želimo, da se naše življenje usmeri.

Ko oseba doživlja eksistencialno krizo, se zelo pogosto počuti izgubljeno, nelagodno in ima občutek, da je izgubila stik s svojimi vrednotami in namenom v življenju.

Eksistencialne krize pogosto povezujemo z negativnim vplivom na življenje, pozabljamo pa na pozitiven učinek, ki ga lahko imajo. Eksistencialna kriza namreč pomeni, da imamo priložnost, da se vrnemo v stik s svojimi vrednotami, pomenom in namenom ter s tem, kar želimo narediti iz svojega življenja. Pomaga nam lahko ponovno oceniti, načrtovati in prilagoditi svoja dejanja in usmeritve, da bomo živeli življenje, ki si ga želimo in s katerim bomo zadovoljni.

Spodaj naštevamo načine, s katerimi si lahko v obdobju, ko se nam zdi, da se spopadamo z občutki eksistencialne krize, pomagamo.

1. Zaupaj se ljubljeni osebi

Podpora naših prijateljev in družine je ključnega pomena, ko se soočamo z eksistencialno krizo, saj nam med drugim pomaga pri premagovanju občutkov osamljenosti.

2. Izrazi, kako se počutiš

Izogibati se je potrebno ignoriranja naših občutkov. Pomembno je, da se poslušamo in poskušamo ugotoviti, kaj nam ta kriza sporoča.

3. Išči veselje v majhnih stvareh

Kadarkoli se v življenju soočamo s krizo, se nam lahko zdi, da je vse sivo. Pri tem nam lahko pomaga dnevnik hvaležnosti. Poišči pisalo in papir ter poskusi zapisati čim več stvari, za katere si hvaležen_na.

4. Osredotoči se na to, kar lahko nadzoruješ

V eksistencialni krizi se pogosto počutimo, da smo ostali brez nadzora. Osredotočanje na to, kar lahko nadzorujemo, nam lahko pomaga pri prizemljitvi. Zavestno prevzemajmo nadzor nad stvarmi, ki nam to omogočajo, stvari, ki jih ne moremo nadzorovati pa »spustimo«.

5. Meditacija

Meditacija je odličen način, da se ponovno povežemo s svojo notranjostjo in nam lahko pomaga priti v stik s samim seboj.

150 150 (Za)upam si