Kako se soočati s pričakovanji drugih?

Se vam včasih zdi, da ne marate svojega življenja oziroma ga ne živite tako, kot bi si ga želeli?

Takšne misli se nam lahko pojavijo, ker pogosto živimo življenje nekoga drugega: drugim ljudem pogosto dovolimo, da vplivajo na naše odločitve in hkrati poskušamo zadovoljiti njihova pričakovanja. Družbeni pritisk je zelo zavajajoč in vsi ga prej ali slej izkusimo, včasih celo brez, da bi opazili. Iznenada lahko opazimo, da zavidamo življenju, ki ga živijo drugi ljudje. Pogosto lahko vidimo vse najboljše v življenju drugih ljudi, v našem življenju pa ne. Ljudje pogosto sprejemajo odločitve glede na to, kaj drugi pričakujejo od njih. Izpolnjevanje pričakovanj drugih izhaja iz želje, da bi pridobili spoštovanje drugih. 

Resnična strast do življenja se povezuje s tem, da življenje živimo v skladu z lastnimi odločitvami. Pričakovanja družbe je težko premagati, a neprestana želja po ugajanju drugih je kakor »lov na premikajočo se tarčo«. Pričakovanja drugih se bodo nenehno spreminjala in nikakor ne bomo uspeli vseh popolno izpolniti. Kadar poskušamo ugoditi drugim, v resnici ne ugajamo nikomur, tudi samemu sebi ne.

Kadar nastane razkorak med tem, kar ljudje pričakujejo od nas, in tem, kdo smo, lahko občutimo nezadovoljstvo. Pričakovanja izhajajo iz obsojanja.  Kadar nekdo ne more sprejeti, kako se obnašamo, pričakuje, da se bomo spremenili. Kljub temu, da bodo ostali ljudje morda razočarani, kadar se ne obnašamo v skladu z njihovimi pričakovanji, se moramo zavedati:

  • da nas nihče ne pozna bolje kot mi sami in
  • nihče ne more izbrati, kako bomo živeli.

Prvi korak, ki vodi k temu, da poslušamo sebe in svoja pričakovanja, je prijazno ravnanje s samim seboj. Ko sprejmemo sami sebe, pogosto v našem življenju ni več prostora za pričakovanja drugih. Ne moremo torej vplivati na to, kaj si drugi mislijo o nas, lahko pa izbiramo, kako se bomo pogovarjali sami s seboj. Naš notranji glas nam lahko tako pomaga kot tudi škoduje. Zapomniti si moramo, da smo mi najboljša oseba, s katero se lahko pogovarjamo.

Pomembno je, da ljudem okoli nas postavljamo meje, ki nam pomagajo, da življenje živimo kot si ga želimo. Jasno moramo izraziti, da ne dovolimo, da se nam narekuje, kdo smo in kaj moramo storiti. Meje temeljijo na naših željah in potrebah. Postavljamo jih jasno in odločno povemo, kadar se nam zdi, da nekdo prestopa naše meje.

Živeti življenje, ki ga imamo radi, je osvobajajoče in ob tem ne občutimo pritiska, da bi ugajali drugim. Poslušanje sebe in svojih pričakovanj ustvarja prostor za uživanje življenja tukaj in zdaj. Naše življenje ni tisto, ki bi se moralo zgoditi, ampak tisto, ki se dejansko dogaja v tem trenutku.

“I’m not in this world to live up to your expectations and you’re not in this world to live up to mine.” ― Bruce Lee

150 150 (Za)upam si