Prostočasne aktivnosti in šport

Kaj zares spada pod pojem “prosti čas”?

Prosti čas je čas, ki ni zapolnjen z obveznostmi, čas za razbremenitev od naporov v šoli/na faksu, pri delu ali odmik od drugih vsakodnevnih obveznosti. Je pravzaprav tisti del dneva, ko delaš stvari po lastni izbiri, česar namen je, da se sprostiš. Pri nas mladih se to lahko zgodi, ko se družimo s prijatelji, se zabavamo, izražamo sebe in spoznavamo ter urimo svoje različne sposobnosti.

Lahko izvajamo aktivnosti kot so branje, gledanje televizije, poslušanje glasbe ali druge podobne aktivnosti, ki nas umirijo, lahko smo fizično aktivni, gremo na sprehod, teč, na odbojko, košarko ali se udeležimo kakšne druge športne aktivnosti. Lahko pa posežemo po kakem drugem delu, preko katerega se uspemo sprostiti in odmisliti manj prijetne misli.

Če prosti čas preživljamo smiselno, nas lahko to obvaruje marsikatere fizičnih težav in težav v duševnem zdravju ali vsaj omili posledice le-teh. Gibanje je ena izmed smiselnih in ključnih dejavnosti, ki imajo velik vpliv na naše zdravje. Še posebej je to pomembno pri otrocih in mladostnikih, saj gibanje vpliva na celostni razvoj.

Redno gibanje pri otroku pozitivno vpliva na razvoj in zdravje kosti, sklepov, mišic, splošnih motoričnih sposobnosti ter sposobnosti fine motorike. Če obvladamo svoje telo, smo s podobo svojega telesa zadovoljni, kar pozitivno vpliva na našo samostojnost, samozavest in tudi na samopodobo.

Otrok, ki je precej gibalno aktiven, se prek tega nauči, da so za uspeh potrebne disciplina, odločnost ter nenazadnje določena mera odrekanja. Šport nas nauči premagovati uspehe in neuspehe, krize in težave. Ukvarjanje s športom pozitivno vpliva tudi na kognitivne sposobnosti, poveča sposobnost pomnenja, izboljša zmožnost koncentracije, kar vse skupaj vodi v večjo produktivnost.

Redna telesna dejavnost vpliva tudi na splošno dobro počutje, krepi imunski sistem ter v dobi adolescence preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni (visok krvni tlak, sladkorna bolezen tipa 2, srčnožilne bolezni, kapi, osteoporoza, rak debelega črevesa ter rak na prsih). Ima tudi velik vpliv na spanec. Primanjkovanje spanca je pogosto vir pomanjkanja energije in izvor drugih težav pri mladostikih. Dober spanec pripomore k preprečevanju razvoja raznoraznih odvisnosti, ki se lahko pojavijo med odraščanjem. Če redni telesni vadbi dodamo še ustrezno zdravo prehrano, nas to varuje tudi pred prekomerno telesno težo, kar prav tako vpliva na samozavest in splošno zadovoljstvo.

Da prosti čas res doseže svoj namen, si je potrebno izbrati dejavnost, ki nas veseli. Telesna aktivnost je navadno zabavnejša, če se gibljemo z drugimi in ob tem morda spoznamo nove ljudi, dobimo nove prijatelje in tako širimo svojo socialno mrežo. 

Določene lastnosti lahko pridobimo samo s športnimi dejavnostmi, ki so kasneje v razvoju težko pridobljive. Mladostniško obdobje je zato tu ključno za oblikovanje podobe odrasle osebnosti. Če se kot otrok nisi udeleževal_a gibalnih dejavnosti, seveda ni vse izgubljeno. Sedaj je lahko čas, da začneš novo poglavje, ubereš nov, bolj telesno aktiven način življenja. Športni način življenja tvori sistem vrednot, ki jih postopno pridobimo v življenju in postanejo naš osebni življenjski slog. Življenjski vzorci postanejo naša individualna potreba, ki začnejo prihajati iz nas samih. Vzpostavi se notranja disciplina, ki nam daje univerzalno življenjsko energijo, in s tem si odpiramo nove poti, nove razsežnosti bivanja. Preko športa ohranjamo pozitivno počutje in s tem optimistični pogled na svet.

Pogoj za kakovost bivanja in zdravje je prosti čas, ki si ga ima pravico vzeti vsak posameznik in prav tako pomembno vlogo ima tudi šport!

150 150 (Za)upam si