Prostočasne aktivnosti in ustvarjalnost

V današnjem tempu življenja, kjer vsi hitimo in v dnevu nikoli ni dovolj ur je zelo pomembno, da si vsaj nekaj časa vzamemo za naše prostočasne aktivnosti. Ni važno kakšne so – morda potrebuješ samo nekaj ur počitka in poležavanja v postelji ali pa kavico s prijateljem in sprehod. Najbolj pomembno je, da se ob tem sprostiš in dobiš energijo. 

Ena izmed odličnih načinov preživljanja prostega časa pa je tudi to, da smo kreativni in ustvarjalni. Se spomnite kaj vse smo delali kot otroci?

Ustvarjalnost otroku ponuja priložnosti za preizkušanje novih idej in novih načinov razmišljanja in reševanja problemov, hkrati pa jim prav tako pomaga, da se razvijejo v edinstveno in samosvojo osebo. Ne glede na to, koliko smo stari pa je ustvarjalnost oblika samo izražanja čustev in izkušenj, kar je zelo pomembno za naše mentalno in posledično tudi fizično zdravje.

Z leti veliko ljudi svojo kreativnost zatre, da se lažje prilagodi socialnim normam. Nekateri se bojijo svobodnega izražanja, ker jih skrbi obsojanje ostalih ljudi. Seveda to ni pravi način, saj svojih odločitev ne bi smeli sprejemati na podlagi tega, kar mislijo ostali. 

Kaj pridobimo s ustvarjalnostjo? Velikokrat dobimo občutek SVOBODE. Ni pravega ali napačnega načina ustvarjanja. Ko ustvarjamo, nam daje to priložnost, da se izrazimo brez, da bi se obsojali. Vrnemo se lahko k  občutku svobode, ki smo ga morda doživeli v otroštvu. Kjer nam ni bilo treba vsega vedeti in biti strokovnjak. Daje nam dovoljenje, da tvegamo, preizkusimo nove stvari in na zdrav način odstranimo naše »zavore«, gremo izven cone udobja. 

S ustvarjalnostjo prav tako preizkušamo našo SAMOZAVEDANJE IN IZRAŽANJE. Ustvarjalnost je en izmed poti do pristnosti. Ko ustvarjamo, začnemo dostopati do svojih misli, občutkov in prepričanj. Ko si vzamemo čas in energijo za razvoj lastnih idej, se naučimo razumeti, zaupati in spoštovati svojo notranjost, kar nam omogoča, da se bolje izrazimo. Morda boste presenečeni nad viri, mislimi in vzgibi, ki jih tam odkrijete.

Prav tako je ustvarjalnost odlična za ODPRAVLAJNJE STRESA: Lahko je tudi neka vrsta meditacije. Da si vzamemo čas in energijo usmerimo v nekaj v čemer uživamo nas bo sigurno osrečilo. Tako se bodo sprostili tudi določeni hormoni(npr serotonin), zaradi katerih se bomo počutili bolje.

Kako pa izboljšati našo kreativnost? Načinov je po vsej verjetnosti nešteto, vsak mora najti nekaj zase. Morda se lahko spet začneš ukvarjati s hobijem, ki si ga že opustil/a( igranje inštrumenta, šivanje, pisanje dnevnika/poezije). Obiščeš lahko kakšno trgovino, kjer prodajajo izdelke za ustvarjanje( npr. trgovina Rayher), morda muzej ali galerijo.

Zelo dobra vaja za kreativnost so »proste asociacije«. Odpreš slovar in na naključno besedo napišeš čim več asociacij.  Ena izmed vaj je tudi prosto pisanje. Vzamemo si 10minut in na list papirja napišemo vse svoje misli- kakorkoli nam pade na pamet, brez obsojanj. Na to gremo čez zapis in si pogledamo ali so katere izmed idej vredne, da jih obdržimo.

Morda tudi ti dobiš kakšno idejo kako prebuditi otroka v sebi in kako izboljšat svojo kreativnost! Vsekakor pa je pomembno, da prosti čas posvetiš sebi in temu, da se odpočiješ in nabereš novih moči. 

“To practice any art, no matter how well or badly, is a way to make your soul grow. So do it.” – Kurt Vonnegut

150 150 (Za)upam si