Razmišljanje na dolgi rok

“Razmišljanje na dolgi rok” opisuje sposobnost, da si lahko brez težav predstavljamo in zavestno delamo v smeri prihodnosti. Je pogled, ki oživlja vznemirljive možnosti tega, kar prihaja. Vsako odločitev, ki jo sprejmemo, jo sprejmemo ob upoštevanju vnaprej določenega časovnega roka.

Če razmišljamo na dolgi rok, imamo večje sposobnosti videti, slišati in začutiti prihodnost, skoraj tako, kot da jo živimo v sedanjosti. Sposobni smo odgovoriti na vprašanja, kot so “kaj bo to zame pomenilo čez 6 mesecev?” ali “kako bo odločitev, ki jo sprejmem danes vplivala na moje življenje čez 5 let?”. Takšen način razmišljanja nas v vsakodnevnem življenju spodbuja, da prehodimo manjše korake na poti k doseganju naših ciljev, kar blagodejno vpliva na našo motivacijo in dobro kvaliteto življenja. 

Razmišljanje na dolgi rok je navdihujoče. Našo energijo usmerja v to, kaj lahko trenutno naredimo, da bomo v prihodnosti (še vedno) živeli življenje, ki si ga želimo. Poleg tega lahko preko takšnega načina razmišljanja navdihujemo tudi druge in ne le sebe.

Če razmišljamo na dolgi rok, lahko v svojem življenju opazimo tudi določene vzorce, ki jih drugi ljudje ne bi. To nam odpira možnost, da lahko v sedanjosti sprejemamo odločitve, ki bodo izboljšale kvaliteto našega življenja. 

Razmišljanje na dolgi rok, nas bo spodbudilo k smiselnem načrtovanju malih korakov, ki predstavljajo pot do cilja. S preverjanjem doseženih malih korakov, spodbujamo tudi občutek ponosa, saj smo sami odgovorni za to, da lahko preoblikujemo svoje življenje, tako kot si želimo.

Pomembno je, da se pri razmišljanju na dolgi rok osredotočimo na realne cilje, kar nas bo usmerjalo k zastavljanju realnih korakov na poti do cilja in nas varovalo pred ustvarjanjem nerealnih pričakovanj o tem, kakšne cilje je mogoče doseči (v določenih časovnih okvirjih). 

Kako lahko izboljšamo našo sposobnost razmišljanja na dolgi rok? 

1) Govorimo o prihodnosti

Uporabljamo besede kot so načrtovanje, sanje, vizija. To bo pomagalo usmeriti naše miselne procese na “dolgi rok”.

2) Pogovorimo se o svojih ciljih z drugimi

Ne bojimo se sanjati “velikih sanj”. Z drugimi se pogovorimo, ali so naši cilji realni in dosegljivi, kljub temu, da so veliki.

3) Vzemimo si trenutek, da premislimo

Odločitve, ki jih sprejemamo, ko smo zelo čustveni – bodisi zaradi vznemirjenja ali strahu – lahko vodijo v slabše dolgoročne rezultate. Vsaka odločitev, ki jo sprejmemo, ima posledice v našem življenju, zato je vedno dobro prespati na ideji.

Ko se počutimo bolj pomirjeno, lahko preverimo, ali naša ideja še vedno ustreza našim dolgoročnim ciljem.

4) Načrtujmo posledice

Pomembno je, da se zavedamo, kaj bo neka odločitev prinesla v naše življenje. Pomagamo si lahko s sistematičnim pristopom, preko katerega svojo prihodnost načrtujemo v mesečnih ali letnih korakih – najbrž bomo ugotovili, da tak način prinaša več jasnosti, kot smo pričakovali.

150 150 (Za)upam si