Spoprijemanje z vsakodnevnimi izzivi

Četudi nam je stres poznan in v teoriji vemo, kako se z njim spopasti, nam to v praksi lahko vedno znova predstavlja izziv. Spodaj smo zbrali in predstavili nekaj konkretnih načinov, ki so lahko v pomoč pri spopadanju z vsakodnevnimi izzivi.

Za uspešno razrešitev problema, se lahko poslužimo mnogo različnih metod in tehnik. Naslednjih nakaj točk je eden od pristopov k razmišljanju o problemu in iskanju ustreznih rešitev. 

  • Ko se znajdemo pred oviro je prvi korak prepoznava ovire. Ko občutimo razočaranje, ljubosumje, krivdo, zamero in druge občutke, pogosto težje takoj pojasnimo, zakaj to občutimo. Ko najdemo izvor za naše počutje, je rešitev precej lažje vidna in situacija razrešljiva. 
  • Priznanje kaj zares čutimo nas usmeri v pravo smer za razrešitev občutkov in težave. Vsi občutki, ki jih občutimo, nas opozorijo na dogajanje, ki ni v skladu z našimi željami, potrebami, osebnimi mejami in stališči. 
  • Do koga občutim to čustvo in v katerih situacijah se pojavi? 
  • Razmislimo, opišemo in zapišemo natančno kaj se nam dogaja oziroma se je dogajalo. Katere besede, situacije ali osebe so sprožile te občutke? Kje v telesu jih občutimo? Katere misli se pojavijo? Ali se lahko kako izognemo podobnim situacijam v prihodnje? Kako bi idelano odreagirali v situaciji? 
  • Ko imamo jasno sliko o doživetem, o tem spregovorimo in se pogovorimo z nekom, ki mu zaupamo. Pomembno je, da poznamo, kaj in kdo so lahko naši viri pomoči. 
  • V vsem tem nisi sam_a, medtem ko je odločitev, ali boš situacijo poskusil_a razrešiti, popolnoma tvoja. Pri tem ti lahko pomagajo tvoji bližnji, družina, prijatelji, učitelji, socialni delavci in pedagogi v šoli ter tudi mi iz projekta (Za)upam si

Naslednja od uporabnih metod pri reševanju stresnih situacij je tudi metoda šestih klobukov razmišljanja, ki ga uporabimo pri premislekih, odločanju o možnostih in iskanju rešitev. Sam vrstni red klobukov je odvisen od cilja, ki ga želimo doseči. Rdeči klobuk predstavlja razmišljanje o čustvih in intuiciji, predstavlja subjektivni del. Pod bel klobuk sodijo čista dejstva in podatki. Ta klobuk je popolnoma nevtralen. Z rumenim klobukom presojamo o prednostih in koristih, ki jih iz problema lahko pridobimo. Pod črnim klobukom razmišljamo o morebitnih nevarnostih in tveganjih. Zeleni klobuk predstavlja nove ideje, koncepte in alternative, do katerih tekom razmišjanja pridemo. Z modrim klobukom pa poenotimo celotno razmišljanje v smiselne zaključke. 

Še ena od metod, ki je uporabna v procesu razmišljanja o problemu in iskanju ustreznih rešitev je metoda prostega pisanja, ki omogoča da vse občutke, misli, prepričanja in doživeto prestavimo iz glave na papir. Določi si časovni okvir znotraj katerega se posvetiš težavi in zapišeš vse svoje misli, ki se ti prikradejo. Ko čas poteče, poskušaj, ne premišljevati o težavi. Ob pisanju občutimo olajšanje, saj damo iz sebe vse, kar nas teži, vidimo širšo sliko, se od problema oddaljimo, nanj gledamo objektivnejše ter ga lažje razrešimo. Podobna tehnika so tudi dnevniški zapisi, s katerimi vsak dan beležimo naše počutje, misli, dogajanje. Tako lahko ob prebiranju zapisov za nazaj analiziramo, kaj so naši sprožilci, ki v nas povzročijo stresni odziv. 

Kozarec skrbi je tudi način, kako stisko prestaviti iz glave. Ko se pojavi težava, stiska ali stresna situacija, jo napiši na list papirja, zmečkaj in vrži v kozarec. To tehniko lahko uporabimo tudi v obratni smeri in sicer, da v kozarec vsak dan zapišemo lepe stvari, ki so se nam zgodile. Tako namesto na negativno, fokus preusmerimo na pozitivno, kar prav tako vodi v zmanjševanje stresa. 

Tako kot nas stresne situacije, težave in stiske prevzamejo v celoti, se pravi naše telo, misli, vedenje in čustva, tako je potrebno pristopiti tudi pri spopadanju z njimi. Da bi tehnike in metode spoprijemnja bile čim učinkovitejše, je vaje smiselno ponavljati in medsebojno kombinirati z ostalimi metodami, ki promovirajo zdravje.