Evropski teden mladih: Participacija = igra?

Med prvomajskimi počitnicami smo v okviru Evropskega tedna mladih izvedli projekt Participacija = igra?, katerega namen je bil, da mladi izkusijo, kako lahko skozi učenje o participaciji pridobivajo kompetence za trg dela “prihodnosti”. Preko igre so se naučili nekaj novega o družbeni participaciji ter krepili veščine učinkovitega komuniciranja, podajanja navodil, razumevanja sovrstnikov, timskega dela, vodenja procesa in še katero.

Z mladimi smo razvili igro ter pripravili in izvedli ulične dogodke. Za dogodke smo na podlagi mehanike igre Jenga razvili izzive, katerih rdeča nit je bila ozaveščanje mladih o tem, kaj vse je aktivno državljanstvo in participacija ter da je možno doseči velike spremembe tudi z na videz nepomembnimi dejanji in solidarnostjo.

Zakaj igra? Igranje iger v nas zbudi občutke ugodja, užitka, izzvanosti in živosti. Dobro zastavljena igra nas motivira, da pridemo do cilja, in nam da občutek vključenosti (ang. engagement). Dobro postavljeni elementi in skrbno izbrane mehanike so tiste, ki bodo igro naredile zabavno, napeto, tekmovalno, sodelovalno, ravno prav težko in izzivalno … dobro. Ker pa “imajo vsake oči svojega malarja”, je tudi “dobra” igra zelo subjektivna. Mehanike so tiste, ki nas bodo motivirale, da nekaj naredimo na določen način. Zato so igre tako pomembne in priročne, ko skušamo sebe ali druge nečesa naučiti, saj se proces igre, če pomislimo, od učenja ne razlikuje veliko. Še več; težko si zamislimo igro s ciljem, kjer se prej ni potrebno naučiti vsaj nekaj pravil. Naučiti. Pa se niti ne zavedamo, da se učimo, ker smo tako zelo motivirani. Prav zato so igre tako močno in učinkovito orodje za spodbujanje učenja.

V sklopu projekta smo ustvarili tudi knjižico z izzivi, ki smo jih razvili za spodbujanje in refleksijo o družbeni participaciji. Najdeš jo tukaj.

Izvedbo dogodka so omogočili sofinancerja Zavod Movit in URSM ter programa Erasmus+ in ESC. Organiziran je bil v sklopu Evropskega tedna mladih. #democracyandme #youthweek #ETM

Več o Zavodu Škatlica si lahko preberete tukaj, o naših drugih projektih pa tukaj.

Participacija je igra - Evropski teden mladih

150 150 Sara Razbojnica